Prijavljen uporabnik: Gost
 

CONRAD Seznam forumov


Ampermeter in Voltmeter v vozilu
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    CONRAD Seznam forumov -> 11.1 Merilna tehnika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
monaco



Pridružen/-a: Čet Jun 2006 21:43
Prispevkov: 65

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2007 ob 22:07    Naslov sporočila: Ampermeter in Voltmeter v vozilu Odgovori s citatom

Med sekundarni akumulator in kontrolno ploščo bi rad dal ampermeter in voltmeter. Kabel je 25mm2, zaščiten s 45A varovalko. Kako zadevo vezat?

Vmes sem dobil informacije, da za vezavo ampermetra potrebujem Vzporedni upor (Št. izdelka: 104558). Najprej sem razmišljal, da bi vgradil kar razstavljen multimeter, toda zdaj mi je bolj všeč opcija z DVM 210 (Št. izdelka: 126594)

Se da uporabit en DVM za ampermeter IN voltmeter? Kako zadevo potem vezat? Lahko uporabim kar I-0-II stikalo? In verjetno potrebujem še eno 0-I stikalo za vklop (ali gre vse na prvega)? Za napajanje vem da je potrebno uporabit dodatno 9v baterijo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tModCNRD
Site Admin


Pridružen/-a: Tor Apr 2006 18:28
Prispevkov: 515

PrispevekObjavljeno: 13 Avg 2007 ob 08:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vezavo z dvema instrumentoma si lahko ogledate na priloženi sliki.



Seveda je možna tudi izvedba z enim instrumentom in preklopnikom za kar bi bil primernejši DPM 952 BL pod kat. št. 108316. Ta instrument vam poleg prikaza merjene vrednosti hkrati omogoča tudi prikaze simbolov merjenih vrednosti. Načine vezave si lahko ogledate v tem PDF dokumentu.



Vezavo morate izvesti čim bližje akumulatorju zato, da soupor (shunt) vgradite med (-) sponko akumulatorja in karoserijo. Načeloma je vseeno, če shunt upor vgradite na (+) ali (-) pol, vendar je v slučaju uporabe dveh ali skupnega DVM instrumenta pomembno, da ga vgradite na (-) pol, ker lahko potem oba DVM instrumenta napajate iz enega izvora, oziroma imate skupni (-) vhod obeh instrumentov.
Soupor pod kat. št. 104558 je primerna izbira za vaše potrebe, ker poleg njega ne potrebujete niti prilagoditvenega člena oziroma merilnega adapterja kakršen je npr. pod kat. št. 120523 za podoben merilnik DPM 951. Poleg tega je glede na tok ustrezen vašemu sistemu.
Seveda pa morate za merjenje napetosti izdelati ustrezen napetostni delilnik z vsaj dvema uporoma, ki v zgornji skici nista posebej vrisana, sta pa prikazana v omenjenem PDF dokumentu.

Kot ste že sami omenili, takšni instrumenti za lastno napajanje potrebujejo galvansko ločen izvor napajanja. V vašem primeru sta dve opciji. Prva je 9V baterija, druga pa DC/DC pretvornik npr. Astec ASA00AA18-L pod kat. št. 154569, ki si ga lahko ogledate na straneh www.conrad.de .


LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
monaco



Pridružen/-a: Čet Jun 2006 21:43
Prispevkov: 65

PrispevekObjavljeno: 13 Avg 2007 ob 21:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tModCNRD je napisal/a:

Seveda pa morate za merjenje napetosti izdelati ustrezen napetostni delilnik z vsaj dvema uporoma,

Prosim še za razlago tega
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
monaco



Pridružen/-a: Čet Jun 2006 21:43
Prispevkov: 65

PrispevekObjavljeno: 13 Avg 2007 ob 22:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Problem vezave na (-) je v tem, da gre iz tega akumulatorja en (-) kabel na karoserilo, drugi pa na kontrolno ploščo in od tam na porabnike. Prav tako gre "na drugi strani porabnikov" spet na karoserijo. Tudi glavni akumulator je vezan na karoserijo (kar pa v tem primeru tako ali tako ni pomembno). Kam bi bilo torej potrebno priklopit? Med (-) pol akumulatorja in karoserijo verjetno ni najpremerneje, če gre en kabel tudi do porabnikov...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tModCNRD
Site Admin


Pridružen/-a: Tor Apr 2006 18:28
Prispevkov: 515

PrispevekObjavljeno: 14 Avg 2007 ob 07:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

monaco je napisal/a:
Prosim še za razlago tega

To sta upora RA in RB , ki sta prikazana na tretji strani (ali stran 14 v dokumentu) PDF iz mojega prejšnjega sporočila. Poglejte poglavje Voltage Measurement na levi strani.
Za orientacijske vrednosti uporov si oglejte tudi naslednje poglavje Multi - Voltage Measurement



monaco je napisal/a:
Problem vezave na (-) je v tem, da gre iz tega akumulatorja en (-) kabel na karoserilo, drugi pa na kontrolno ploščo in od tam na porabnike. Prav tako gre "na drugi strani porabnikov" spet na karoserijo. ...

Direktno na (-) sponko akumulatorja vežete "shunt" in takoj za njim razdelite en kabel na karoserijo, drugi pa v kontrolno ploščo. Tako bo merjen skupni tok iz akumulatorja ne glede na to, da nekateri porabniki dobivajo (-) preko karoserije, drugi pa preko žic armaturne plošče.


LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
monaco



Pridružen/-a: Čet Jun 2006 21:43
Prispevkov: 65

PrispevekObjavljeno: 16 Avg 2007 ob 00:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Potrebujem ta napetostni delilnik tudi če se odločim za DVM 210 (namesto DPM951)? Kaj pa če bi (zaenkrat) dal notri samo DVM 210, s katerim bi meril samo napetost?

Prosim, če mi napišete seznam vseh potrebnih komponent, da (shunt, dvm, upori...) jih lahko naročim.

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tModCNRD
Site Admin


Pridružen/-a: Tor Apr 2006 18:28
Prispevkov: 515

PrispevekObjavljeno: 16 Avg 2007 ob 10:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Predupor oziroma napetostni delilnik potrebujete v vsakem slučaju, ker omenjeni merilniki delujejo le v območju 0 do 200mV, vi pa boste merili napetosti okrog 12V.


Če želite imeti le voltmeter je najenostavnejša varianta z uporabo LCD - panelmetera 70004 pod kat. št. 121541

in modula z umerjenimi predupori (napetostni delilnik za meritve do 20V) pod kat. št. 121568 na katerega direktno priključite merjeno napetost.



Seznam komponent pa vam bom lahko podal, ko se boste odločili za konkretno verzijo izvedbe, oziroma boste imeli izdelano elektro shemo iz katere bodo razvidni potrebni elementi ter njihove vrednosti.


LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
monaco



Pridružen/-a: Čet Jun 2006 21:43
Prispevkov: 65

PrispevekObjavljeno: 16 Avg 2007 ob 12:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

panelmeter 70004 + tist vmesnik staneta skoraj 3x več kot DVM 210. V tem primeru bi se vseeno odločil kar za DVM 210, na katerega lahko po potrebi priključim še shunt in merim tudi tok. Tisti upori za napetostni delilnik po moji oceni ne morejo priti več kot par €.

Torej me zanima seznam komponent potrebnih za DVM 210, s katerim merim samo napetost.

Prav tako pa bi prosil tudi za seznam komponent, ki jih je potrebno dodati, če želim s to zadevo meriti tudi tok.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tModCNRD
Site Admin


Pridružen/-a: Tor Apr 2006 18:28
Prispevkov: 515

PrispevekObjavljeno: 16 Avg 2007 ob 13:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Seznam komponent za DVM 210 je enak kot za DPM 952 katerega PDF dokumentacijo sem pripel v prvem sporočilu te teme. Razvidni so vsi potrebni upori in njihove vrednosti za posamična merilna območja tako, da si lahko merilni sistem sestavite ter načrtujete po svojih željah.


LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
admin
Site Admin


Pridružen/-a: Tor Apr 2006 11:00
Prispevkov: 294

PrispevekObjavljeno: 31 Avg 2007 ob 09:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Podrobnejšo predstavitev in primer uporabe DVM instrumentov si lahko sedaj ogledate tudi v tej temi: http://www.conrad-forum.com/viewtopic.php?t=478


LP Admin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
monaco



Pridružen/-a: Čet Jun 2006 21:43
Prispevkov: 65

PrispevekObjavljeno: 16 Sep 2007 ob 21:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Odlično! Kako pa bi naredil, da bi lahko en sam modul uporabil za merjenje napetosti in toka (seveda ne hkrati)? Lahko kar uporabim I-0-II stikalo in s tem izbiram IN+ ali to ni mogoče zaradi decimalne pike?

Zakaj pa je napetost znižana na 9V, če pa DVM potrebuje napajanje 9 - 12V?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tModCNRD
Site Admin


Pridružen/-a: Tor Apr 2006 18:28
Prispevkov: 515

PrispevekObjavljeno: 17 Sep 2007 ob 08:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Seveda bi lahko za ta namen uporabili tudi samo en DVM instrument.
Za takšno izvedbo bi potrebovali 3 položajno - 4 polno stikalo Vm - 0 - Am
Takšno preklopno stikalo je pod kat. št. 709735





- vhod instrumenta IN- bi se v tem primeru direktno priključil na isto točko kot na priloženi shemi iz prej omenjene teme. Vhod IN+ pa bi preko srednjega kontakta prvega preklopnega stikala preklapljali iz drsnika potenciometra (Vm) oziroma na shunt (Am).
- drugi preklopnik v stikalu bi uporabili za napajanje instrumentov in ga vezali namesto stikala S1 tako, da je instrument vključen le v pozicija Am ali Vm, srednja pozicija bi bila izklop.
- tretji in četrti preklopnik bi se uporabila za preklop prikaza decimalne pike. V poziciji Vm bi npr. s tretjim preklopnikom premostili DP2, s četrtim preklopnikom pa v poziciji Am premostimo DP1 na zadnji strani vezja DVM instrumenta.

monaco je napisal/a:
Zakaj pa je napetost znižana na 9V, če pa DVM potrebuje napajanje 9 - 12V?

Ta informacija ni točna! Napajalna napetost instrumentov DVM-210 / 310 je samo 9V !
Poleg tega mora biti galvansko ločena od merjene napetosti, kar zagotavlja DC/DC pretvornik.


LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
monaco



Pridružen/-a: Čet Jun 2006 21:43
Prispevkov: 65

PrispevekObjavljeno: 17 Sep 2007 ob 23:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Obstaja mogoče kakšno ustrezno stikalo, ki bi izgledalo podobno kot tole:

Na kontrolni plošči so namreč vsa stikala takšna.

Torej bi bil seznam potrebnih komponent (brez napajanja):
-DVM-210 kat. št. 126594
-preklopno stikalo kat. št. 709735
-Soupor (Shunt) 50A/50mV kat. št. 104558
-linearni potenciometer 2k2 ohm
-upor 3k9 (3,9k ohm)
-upor 470k ohm

Še kaj drugega?


Citiram:
Digitalni vgradni instrument m odul DVM 210
3 1/2-mestni prikaz Merilno območje +199,9 mV Natančnost 0,5 % +10 številk Vhodna upornost 100 Mohm Napajanje 9 V do 12 V Poraba ca. 1 mA S predvklopom preduporov (potenciometer, Shunt) nastavljivo v vsakem želenem merilnem območju Primer: voltmeter/ampermeter Priključitev preko spajkane površine
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tModCNRD
Site Admin


Pridružen/-a: Tor Apr 2006 18:28
Prispevkov: 515

PrispevekObjavljeno: 18 Sep 2007 ob 07:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Stikala, kakršno je na vaši sliki, ne obstajajo v 3 oziroma 4 polni izvedbi. V skrajnem slučaju bi bila sicer možna uporaba dveh takšnih stikal v kombinaciji z dvema relejema kakršen je na sliki:



To pa bi celo zadevo še dodatno zapletlo ter podražilo in bi tako presegla ceno, kakršna bi bila pri uporabi dveh ločenih DVM instrumentov iz prej omenjene sheme.

V kolikor boste za napajanje DVM instrumenta uporabili 9V blok baterijo, bo našteti material zadostoval, če seveda ne omenjamo žic in ostalega drobnega materiala.


LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
monaco



Pridružen/-a: Čet Jun 2006 21:43
Prispevkov: 65

PrispevekObjavljeno: 06 Dec 2007 ob 08:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

monaco je napisal/a:

-linearni potenciometer 2k2 ohm
-upor 3k9 (3,9k ohm)
-upor 470k ohm

Prosim še za kataloške številke zgornjih artiklov (neuspešno iskanje, da lahko zadevo končno naročim in vgradim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    CONRAD Seznam forumov -> 11.1 Merilna tehnika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu