Prijavljen uporabnik: Gost
 

CONRAD Seznam forumov


Sušilniki zraka in prostorov

 
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    CONRAD Seznam forumov -> 3.6 Klimatizacija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
admin
Site Admin


Pridružen/-a: Tor Apr 2006 11:00
Prispevkov: 295

PrispevekObjavljeno: 27 Okt 2014 ob 01:06    Naslov sporočila: Sušilniki zraka in prostorov Odgovori s citatom

Sušilniki zraka in prostorov


Letošnje mokro in sorazmerno hladno vreme nam je še povečalo običajne težave s preveliko vlažnostjo v prostorih. Še posebej pri tistih, ki jim je voda poplavila prostore. Zato vam želimo v tem članku predstaviti posledice prevelike vlažnosti in naprave za odpravljanje te tegobe.

Vse v nadaljevanju predstavljene naprave so v ponudbi Conrad Electronic d.o.o. k.d., Ljubljanska cesta 66, 1290 Grosuplje
Podrobneje si jih lahko ogledate na naših straneh www.conrad.si če v iskalnik vpišete ob napravah navedene kataloške številke.

Prevelika vlažnost se manifestira s plesnijo (in posledičnimi neprijetnimi vonjavami) ali celo s kapljicami kondenzirane vode po stenah.
K temu največ pripomore pomanjkljivo prezračevanje, pranje in sušenje perila, umivanje in čiščenje z obilno uporabo tople vode pa tudi znojenje in dihanje oseb v prostoru.
Dnevno je lahko zato v prostor z izhlapevanjem oddano od nekaj decilitrov po do par litrov vode, ki potem kondenzira na najhladnejših delih prostorov. To pa so običajno okna in zunanje stene kjer se zato vidno pojavlja rosa in kasneje še plesen. V zadnji fazi pa pride tudi do luščenja barve in celo ometa.
Če te vlažnosti sproti ne odpravljamo z zračenjem ali ustreznimi napravami, po prostorih kmalu zavonjamo neprijeten vonj plesni. Običajno se to najprej zgodi v zaprtih omarah kjer oblačila hitro dobijo tipičen neprijeten vonj po plesni, ki se ga je kar težko znebiti.

Še hujše težave imajo z vlago tisti, ki jim je prostore poplavilo. Uničeno pohištvo in ostale premočene predmete je sorazmerno lahko odstraniti. Vendar je še bolj pomembno posušiti mokre zidove in tla, ki lahko v kombinaciji s prihajajočim mrazom in posledičnim zmrzovanjem zaradi vsebujoče vode celo razpokajo, kar pripelje do potrebe po večjih in dražjih gradbenih popravilih.

Za domačo uporabo se običajno uporablja sledeče tipe sušilcev:

- Absorpcijski sušilci zraka: so zaradi malih kapacitet primerni za manjše prostore ali omare. Delujejo brez priklopa na izvor elektrike. Odstranijo do 0,02 l vode dnevno. V teh sušilcih je vložek s posebno higroskopično kemikalijo (Kalcijev klorid - CaCl2), ki nase učinkovito veže vlago iz zraka in jo potem v obliki kapljic spušča v rezervoar. Kalcijev klorid je v obliki granulata in je neškodljiv, razen, če bi ga direktno zaužili, kar pa onemogoča ustrezno ohišje in embalaža.

- Termo-električni sušilci zraka: so primerni za manjše prostore kjer ni prevelikega izhlapevanja vode ali izločanja pare. Priključimo jih na električno omrežje ker delujejo na principu miniaturne toplotne črpalke na osnovi peltierjevega elementa. Ta element v obliki ploščice ima to lastnost, da se ob priklopu na električni tok na eni strani segreva, na drugi pa hladi. Zato vlaga iz zraka na njegovi hladni strani kondenzira od koder potem kot tekočina kaplja v rezervoar. Ta tip sušilcev odstrani iz prostora do 0,25 l vode dnevno.

- Kondenzacijski sušilci zraka: so najbolj učinkovite naprave za ta namen. Priključimo jih na električno omrežje. V njih je podoben kompresor kot ga imamo v kuhinjskih hladilnikih, ki zagotavlja hladen plin za učinkovito kondenzacijo vode na njegovem aluminijastem satju. Za učinkovitejše delovanje je v njemu še ventilator, da prečrpa in osuši čim več zraka. Večina takšnih sušilcev ima vgrajen tudi higrostat s katerim nastavimo željeno količino vlažnosti pri kateri se sušilec sam izklopi, če vlažnost naraste pa se avtomatsko spet vklopijo. Ti sušilci odstranijo iz zraka do 30 l vode dnevno.


Absorpcijski sušilci zrakaGranulatni izsuševalnik WENKO - kat. št. 571004
Razvlažilnik zraka Pingi Klassik - kat. št. 561411
Granulatni izsuševalnik Profi-Dry - kat. št. 1095075Termo-električni sušilci zrakaConrad izsuševalec zraka EF-881 - kat. št. 561115
Razvlažilnik zraka Pingi Xtreme - kat. št. 561405
Razvlažilnik zraka Pingi I-DryXL - kat. št. 561404Kondenzacijski sušilci zrakaSušilnik Duracraft TEC 20 E - kat. št. 1227451
Sušilnik Einhell NLE 20 E - kat. št. 1088910
Sušilnik Einhell LEF 10 M - kat. št. 1088909
Na koncu bi še omenili sušenje prostorov v izrednih primerih kot so poplave. Učinkoviti kompresorski sušilci to delo sicer dobro opravijo, a se njihova učinkovitost in hitrost sušenja lahko še poveča in pospeši z grelniki.
Grelnik usmerimo v vlažno oziroma mokro steno ali tla s čimer pospešimo sušenje - izhlapevanje vode, ki jo potem sušilnik kondenzira v svoj rezervoar.
V naši ponudbi so IR in kalorifer grelniki ustrezni za takšne namene.

Opozorilo: Pri uporabi takšnih grelnikov je treba paziti, da jih ne postavimo preblizu gorljivim snovem ker lahko pride do požara.
Razdalja med grelnikom in predmeti pred njim, naj zato ne bo manjša od 1. metra.


GrelnikiConrad halogenski grelnik - kat. št. 561156
Halogenski grelnik Tristar - kat. št. 709693
Einhell grelnik EH3000 - kat. št. 551396
Tristar kalorifer KA-5027 - kat. št. 560155
Iztok Zupančič
B2B & Tehnični svetovalec

Conrad Electronic d.o.o. k.d.
Ljubljanska cesta 66
1290 Grosuplje
Tel: ++386 (0)1 78 11 246
Fax: ++386 (0)1 78 11 250
Internet: www.conrad.si
Forum: www.conrad-forum.com
E-mail: iztok.zupancic@conrad.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    CONRAD Seznam forumov -> 3.6 Klimatizacija Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu