Prijavljen uporabnik: Gost
 

CONRAD Seznam forumov


Ampermeter in Voltmeter v vozilu
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    CONRAD Seznam forumov -> 11.1 Merilna tehnika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tModCNRD
Site Admin


Pridružen/-a: Tor Apr 2006 18:28
Prispevkov: 515

PrispevekObjavljeno: 06 Dec 2007 ob 15:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Drobnega materiala, ki ga navajate, še posebej posamičnih ogljenih uporov vam ne moremo ponuditi, ker so v ponudbi samo paketiči z najmanj 100 kosi.
Tako majhno naročilo bi skupaj s poštnino nekajkrat preseglo vrednost naročenih artiklov. Zato predlagam, da takšen drobni material kupite v kateri od lokalnih trgovin z elektroniko.


LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
monaco



Pridružen/-a: Čet Jun 2006 21:43
Prispevkov: 65

PrispevekObjavljeno: 06 Dec 2007 ob 20:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Problem je v tem, da na koroškem in v okolici ni nobene takšne trgovine. No, se bom že znašel. Vseeno hvala!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
monaco



Pridružen/-a: Čet Jun 2006 21:43
Prispevkov: 65

PrispevekObjavljeno: 16 Dec 2007 ob 20:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še nekaj neumnih vprašanj.

Lahko IN+ in IN- za ampermeter (in IN- za voltmeter) priklopim kar na vijake na zivijač na shuntu? Oziroma da je zame še enostavneje - IN- na vijak na shuntu, IN+ pa 2m vstran, v kontrolni plošči.

Obstaja kakšen pinout za stikalo oziroma če mi lahko pomagate s številkami. Bolj gledam podnožje stikala, manj mi je jasno kam moram kaj priklopit. Kako pa naj premostim decimalno piko? No, to mi bo verjetno jasno, ko se mi razjasni stikalo.

Je lahko IN- Vm montiran za shuntom (domnevam da nima nobene veze, pa vseeno vprašam). Pri potenciometru prideta na spodnji nožici upora in gre eden na +, drugi na - (na isto mesto kot IN-), zgornja pa na stikalo?

Še lepše bi bilo pa videt kar shemo za vezavo z enim DVMjem Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tModCNRD
Site Admin


Pridružen/-a: Tor Apr 2006 18:28
Prispevkov: 515

PrispevekObjavljeno: 17 Dec 2007 ob 09:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

monaco je napisal/a:
Lahko IN+ in IN- za ampermeter (in IN- za voltmeter) priklopim kar na vijake na zivijač na shuntu? Oziroma da je zame še enostavneje - IN- na vijak na shuntu, IN+ pa 2m vstran, v kontrolni plošči.
Sponki IN+ in IN- za ampermeter morata biti priključeni direktno na shunt upor. Drugačna priključitev bi povzročila veliko odstopanje izmerjene vrednosti. V takšnem slučaju je celo priporočljivo za povezavo med shuntom in instrumenti uporabiti opleten (koaksilani) kabel, s čimer se izognemo morebitnemu nihanju merjenih vrednosti.

monaco je napisal/a:
Obstaja kakšen pinout za stikalo oziroma če mi lahko pomagate s številkami. Bolj gledam podnožje stikala, manj mi je jasno kam moram kaj priklopit.
Pinout stikala vam bom lahko posredoval, ko mi boste sporočili za katero stikalo ste se odločili.

monaco je napisal/a:
Je lahko IN- Vm montiran za shuntom (domnevam da nima nobene veze, pa vseeno vprašam). Pri potenciometru prideta na spodnji nožici upora in gre eden na +, drugi na - (na isto mesto kot IN-), zgornja pa na stikalo?
Na shemi, ki sem jo pripel v temi o DVM merilnikih, upora Vm nista vezana na spodnji nožici potenciometra, ampak eden nad in drugi pod potenciometrom. Kako ste si vi zamislili vezavo ne vem in bom na to vprašanje lahko odgovoril šele, ko bom videl el. shemo po kateri boste DVM instrumente uporabili vi.

monaco je napisal/a:
Kako pa naj premostim decimalno piko? No, to mi bo verjetno jasno, ko se mi razjasni stikalo.
***
Še lepše bi bilo pa videt kar shemo za vezavo z enim DVMjem Smile
Odgovore na ti dve vprašanji boste našli v tej temi. Pri uporabi enega DVM merilnika in stikala preklapljate samo IN+ priključek med drsnikom potenciometra in shuntom.


LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
monaco



Pridružen/-a: Čet Jun 2006 21:43
Prispevkov: 65

PrispevekObjavljeno: 17 Dec 2007 ob 09:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vezava je po TEJ shemi, toda s spodnjimi modifikacijame za uporabo enega DVM (ker se želim izognit dvema LCDjema).

tModCNRD je napisal/a:
Seveda bi lahko za ta namen uporabili tudi samo en DVM instrument.
Za takšno izvedbo bi potrebovali 3 položajno - 4 polno stikalo Vm - 0 - Am
Takšno preklopno stikalo je pod kat. št. 709735

- vhod instrumenta IN- bi se v tem primeru direktno priključil na isto točko kot na priloženi shemi iz prej omenjene teme. Vhod IN+ pa bi preko srednjega kontakta prvega preklopnega stikala preklapljali iz drsnika potenciometra (Vm) oziroma na shunt (Am).
- drugi preklopnik v stikalu bi uporabili za napajanje instrumentov in ga vezali namesto stikala S1 tako, da je instrument vključen le v pozicija Am ali Vm, srednja pozicija bi bila izklop.
- tretji in četrti preklopnik bi se uporabila za preklop prikaza decimalne pike. V poziciji Vm bi npr. s tretjim preklopnikom premostili DP2, s četrtim preklopnikom pa v poziciji Am premostimo DP1 na zadnji strani vezja DVM instrumenta.


Je pomembno na katero spodnjo nožico potenciometra pride kateri upor?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tModCNRD
Site Admin


Pridružen/-a: Tor Apr 2006 18:28
Prispevkov: 515

PrispevekObjavljeno: 18 Dec 2007 ob 09:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Seveda je v vašem primeru zelo pomembno, da je upor med (+) polom in potenciometrom vrednosti 470k in upor 3k9 na (-) pol.

Prilagam še shemo preklopov "pin-out" za stikalo pod kat. št. 709735



Več podrobnosti o takšnih preklopnih stikalih si lahko ogledate še v tem PDF dokumentu.


LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
monaco



Pridružen/-a: Čet Jun 2006 21:43
Prispevkov: 65

PrispevekObjavljeno: 30 Jan 2008 ob 14:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za vso pomoč! Zadeva že deluje (čeprav ampermetra (pravzaprav shunta) še nisem priklopil, bom pa najverjetneje danes).

Me pa še nekaj zanima. Koliko mi dejansko konstantno troši ta delilnik napetosti? Bi bilo smiselno še vmes dat kakšno stikalo? Se ga da kako priklopit na zgornje stikalo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tModCNRD
Site Admin


Pridružen/-a: Tor Apr 2006 18:28
Prispevkov: 515

PrispevekObjavljeno: 31 Jan 2008 ob 09:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Delilnik napetosti z uporom 470kΩ je zanemarljivo majhen porabnik.

Avtomobilski akumulator se bo veliko prej izpraznil zaradi efekta samo-praznjenja (self-discharge) kot pa zaradi tega delilnika napetosti, katerega poraba je le 25 mikro ampera (0.000025 A) ali povedano drugače, dve stotinki Ah v enem mesecu.


LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
monaco



Pridružen/-a: Čet Jun 2006 21:43
Prispevkov: 65

PrispevekObjavljeno: 01 Feb 2008 ob 07:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, sem vmes že izračunal da gre za 0.000025A Smile

Hvala za pomoč in koristno temo!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
KMX



Pridružen/-a: Čet Apr 2009 17:23
Prispevkov: 13
Kraj: Nova Cerkev

PrispevekObjavljeno: 16 Apr 2009 ob 17:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lep pozdrav!

Nekje je bilo omenjeno, da napajalna napetost za DVM-210 voltmeter ni točna.
Kaj pa za : LED digitalni zaslon 129 (7-12V) je točna?
V čem se sploh razlikujeta?

A lahko namesto omenjenega shunta uporabim kaj cenejšega, kajti meril bi tok le do 1A, npr. kakšeno uporovno žico ali kaj podobnega?

Hvala!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tModCNRD
Site Admin


Pridružen/-a: Tor Apr 2006 18:28
Prispevkov: 515

PrispevekObjavljeno: 17 Apr 2009 ob 07:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oba omenjena instrumenta sta v osnovi namenjena za napajanje z 9V blok baterijo, kar nam hkrati zagotavlja tudi galvansko ločitev napajalne od merjene napetosti.
Največje odstopanje napajalne napetosti je lahko ±20%.

Seveda lahko uporabite tudi šibkejši soupor - "shunt". Pomembno je le razmerje padca napetosti na njemu glede na tok.


Kot smo že večkrat napisali na tem forumu, bi tudi vas prosil, da ob vprašanjih navajate kataloške številke artiklov: http://www.conrad-forum.com/viewtopic.php?t=596


LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
KMX



Pridružen/-a: Čet Apr 2009 17:23
Prispevkov: 13
Kraj: Nova Cerkev

PrispevekObjavljeno: 25 Apr 2009 ob 14:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lep pozdrav!

Kupil sem voltmeter pod k.št.126594. Sedaj mi pa piše na njem -1, včasih razne številke včasih je pa zaslon prazen pa čeprav je merjena napetost pod 200mV. Kaj bi lahko bilo narobe? Ali lahko uveljavljam garancijo, kljub temu da sem že nanj prispajkal žice?

Hvala!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
admin
Site Admin


Pridružen/-a: Tor Apr 2006 11:00
Prispevkov: 294

PrispevekObjavljeno: 28 Apr 2009 ob 08:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Diagnosticiranje takšnih napak preko foruma je na žalost skoraj nemogoče.

Trgovine načeloma ne priznavajo garancije na že spajkane artikle kot so upori, kondenzatorji, integrirana vezja, moduli, itd.
Razlog je v tem, da je na eni strani proizvajalec, ki ima certifikat in daje izjavo o brezhibnosti svojih izdelkov na podlagi končne kontrole v svoji proizvodnji (QC - Quality Control), na drugi strani pa kupci, katerih strokovnost in posledično pravilna uporaba izdelkov lahko zelo varirata.

V našem predstavništvu in tehnični službi to dilemo razumemo in našim kupcem zato predlagamo, da nam nepravilno delujoč artikel kljub temu kot reklamacijo vrnejo v pregled. V slučaju možne okvare zaradi tuje krivde (npr. poškodbe med pakiranjem, transportom, ipd.) vedno ukrepamo v korist kupca. To pomeni, da stranki pokvarjeni artikel zamenjamo z novim, če ni očitnih znakov nepravilne uporabe.

Zato v vašem primeru velja, da izdelek (če ste ga prejeli/kupili iz našega grosupeljskega predstavništva) v obliki reklamacije vrnete na naš naslov kot je to navedeno na zadnji strani računa v rubriki in obrazcu "Reklamirani izdelki".

V slučaju, da ste izdelek kupili kje drugje, pa vas lahko le napotimo na dotično trgovino, kjer se morate s prodajalcem dogovoriti o rešitvi problema.


LP Admin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    CONRAD Seznam forumov -> 11.1 Merilna tehnika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu